De ce este apa atât de importantă pentru organism?

Apa este extrem de importantă pentru organismul uman – este vitală. Până și noi suntem compuși în proporție de 60 – 70% din apă, iar toate alimentele pe care le consumăm conțin apă. Cum adică? Numai fructele și legumele conțin 90% apă, iar alte alimente pe care le trecem de obicei la categoria de produse uscate, precum pâinea sau carnea, conțin aproximativ aceeași cantitate de apă ca cea care exista in compozitia corpului uman. Deci putem spune că suntem înconjurați de apă.

Dincolo de toate aceste lucruri cunoscute, de ce e apa chiar atât de importantă pentru noi? La ce ne ajută mai exact? Mai rămâi un pic cu noi și o să afli.
Importanța apei

Cum avem nevoie de aer ca să trăim, în același mod avem nevoie și de apă. Pe lângă faptul că ea ajută la transportarea substanțelor nutritive importante în corpul nostru, un alt rol al apei este și de a scoate toxinele din organism. Este de ajuns să pierdem 10% din apa din organismul nostru pentru ca sângele să nu mai poată circula normal, cu consecințe nefaste pentru organism.E unul dintre motivele pentru care ni se recomandă să bem între 1,5 și 2 litri de apă în fiecare zi.

Multe organe importante din corpul nostru conțin o cantitate destul de mare de apă – creierul are într-o proporție de 83%, plămânii 85%, ochii 95% și inima 75%. E de la sine înțeles apa are un rol esențial în funcționarea acestora și dacă ne hidratăm cum trebuie atunci și ele funcționează așa cum trebuie.

Ce legătura exista între apa si piele?

DA! Consuma apa pentru eliminarea toxinelor din corp, pentru hidratarea pielii, pentru a avea o piele elastică.

Orice tip de piele se poate usca si deveni aspra. Cea mai expusa uscaciunii este pielea normala.

Toate celulele vii se “scalda” intr-un lichid numit lichidul interstitial, care provine din sange si limfa.

Din exterior nu patrunde nici o picatura de apa prin piele catre celulele vii datorita unei bariere care exista intre aceste celule si celulele cornoase care formeaza stratul exterior al epidermului.

Din interior apa iese spre exterior in mod continuu. In acest mod, in conditii normale celulele cornoase sunt imbibate cu apa care provine din perspiratia imperceptibila si din transpiratia care se prelinge pe suprafata pielii. In acest mod se realizeaza un echilibru de hidratare la nivelul celulelor cornoase ceea ce confera supletea si netezimea pielii. Acest echilibru este destul de fragil. Un exces de apa pe o durata mai mare de timp poate duce la umflarea si apoi spargerea celulelor cornoase, iar o privare indelungata de apa duce la uscarea celulelor si ruperea lor.

Aceste celule cornoase sunt avide de apa, dar nu o pot retine. Pierderea apei din stratul cornos duce la senzatia de piele intinsa, apoi senzatia de arsura si asprime a pielii- cauza multiplelor afecțiuni ale pielii- minusul apei din organism.

In concluzie, daca iti dorești sa afli cât de hidratat este organismul tău sau  pielea tenului tău te așteptăm  in centrul nostru de înfrumusețare sa beneficiezi de analiza faciala & corporala !

Tu stii cât ești de hidratat/a?!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți!